Monday, March 28, 2011

Χαιρετισμός της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων στη βράβευση μαθητών σε Παγκύπριο Φιλοτελικό Διαγωνισμό

Χαιρετισμός της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κας Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή στην τελετή βράβευσης μαθητών που διακρίθηκαν στον Παγκύπριο Μαθητικό Φιλοτελικό Διαγωνισμό "Η Ευρώπη και το Κυπριακό Γραμματόσημο"
29/04/2010




Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρίας να απονείμω σήμερα τα βραβεία και τα διπλώματα σε 16 μαθητές της Β’ τάξης των Δημόσιων Γυμνασίων και Ιδιωτικών Σχολείων οι οποίοι διακρίθηκαν στον Παγκύπριο Μαθητικό Φιλοτελικό Διαγωνισμό 2009-2010. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που οργανώνεται με επιτυχία για δέκατη συνεχόμενη χρονιά με τη συνεργασία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, που ουσιαστικά χρηματοδοτεί τα βραβεία, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρείας. Θέμα του διαγωνισμού φέτος ήταν "Η Ευρώπη και το Κυπριακό Γραμματόσημο".

Έκρινα ότι αξίζει να αναβαθμίσω με την παρουσία μου την ποιοτική αυτή εκδήλωση, παρά τα πολλαπλά και πιεστικά καθήκοντά μου, γιατί πιστεύω ότι όταν παιδιά ηλικίας 13-14 χρόνων επιλέγουν σήμερα να συμμετάσχουν εθελοντικά σε ένα Παγκύπριο Φιλοτελικό Διαγωνισμό οφείλουμε να τα ενθαρρύνουμε, να τα συγχαίρουμε και να τα επιβραβεύουμε με κάθε τρόπο.

Απευθυνόμενη σε εσάς, τους νέους μας που επιλέξατε να αφιερώσετε μέρος από τον ελεύθερο σας χρόνο για να ερευνήσετε, να μελετήσετε, να γνωρίσετε και να γράψετε για τη σχέση της Ευρώπης με τα κυπριακά γραμματόσημα, θα ήθελα να σας πω ότι με κάνετε να νοιώθω περήφανη αλλά και αισιόδοξη για την ποιότητα των αναζητήσεων των νέων μας και κατ’ επέκταση για το μέλλον της Κύπρου μας.

Είμαι βέβαιη ότι βρήκατε καλλιτεχνικές παραστάσεις πάνω στα κυπριακά γραμματόσημα που μιλούν από μόνες τους όπως, για παράδειγμα, "το περιστέρι" (του Νώε), που είναι ο αρχαιότερος ταχυδρόμος και το σύμβολο της επικοινωνίας και της ειρήνης, όπως το δέντρο που σιγά - σιγά μεγαλώνει και του οποίου ο κορμός (της Ευρώπης) στηρίζει τα φύλλα που παριστάνουν τις χώρες που την συναποτελούν. Βρήκατε παραστάσεις με γεφύρια και πλοία τα οποία μιλούν για την επικοινωνία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, επαναβεβαιώνοντας με τρόπο σαφή την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Βρήκατε παραστάσεις με έργα τέχνης εμπνευσμένα από το Μύθο της Ευρώπης τα οποία Κύπριοι καλλιτέχνες της αρχαιότητας δημιουργούσαν για 800 τόσα χρόνια (700 π.Χ. – 100 μ.Χ.), κτίζοντας τα θεμέλια του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Συγχαίρω τους αρμόδιους συνεργαζόμενους φορείς, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και την Κυπριακή Φιλοτελική Εταιρία, για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος το οποίο βοήθησε τα παιδιά να γνωρίσουν και να μελετήσουν όλες τις ιστορικές και συμβολικές παραστάσεις με θέμα την Ευρώπη πάνω σε κυπριακά γραμματόσημα, και μέσα από αυτά να κατανοήσουν καλύτερα πτυχές της αρχαίας αλλά και της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, στοιχείο απαραίτητο για τον ορθό αυριανό αλλά και τον μελλοντικό προσανατολισμό της πατρίδας μας.

Συγχαίρω θερμά τις Διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και τους γονείς οι οποίοι ενεθάρρυναν και ενέπνευσαν τα παιδιά να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Πιο πολύ όμως συγχαίρω όλους εσάς, τις μαθήτριες και τους μαθητές που επιλέξατε εθελοντικά να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό και να ασχοληθείτε με την έρευνα και τη συγγραφή έκθεσης η οποία τελικά σας οδήγησε στην μεγάλη αυτή επιτυχία.

Εύχομαι ολόψυχα η σημερινή επιτυχία σας να σας οδηγήσει στην αναζήτηση και άλλων ευγενών στόχων στη ζωή σας, για το καλό το δικό σας και το καλό της Κύπρου μας.

No comments: