Monday, March 28, 2011

Χαιρετισμός της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων με την ευκαιρία των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και για την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων

Χαιρετισμός της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων δρος Ερατώς Κοζάκου- Μαρκουλλή με την ευκαιρία των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και για την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων, στη Λευκωσία
15/05/2010




Να μη μεταδοθεί πριν τις 8:00 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το 2010 εορτάζεται η έκτη επέτειος της Ευρωπαϊκής Νύκτας Μουσείων, η οποία φέτος έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η Νύκτα Μουσείων συνδυάζεται και φέτος με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στις 18 Μαΐου 2010.

Από την εγκαθίδρυσή της το 2005, η Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων έχει αναπτύξει και ενισχύσει την αποτελεσματική σύνδεση των Μουσείων της Ευρώπης γύρω από ένα συγκεκριμένο γεγονός και έχει ενθαρρύνει ένα πλατύ κοινό, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους, να επισκέπτονται τα μουσεία για να γνωρίσουν τις συλλογές τους. Στις περσινές πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις περισσότερα από 2.500 μουσεία τέχνης, εθνογραφίας, αρχαιολογίας, ιστορίας και επιστημών σε περισσότερες από 40 ευρωπαϊκές χώρες είχαν συμμετάσχει στη «Νύκτα Μουσείων» με διάφορες εκδηλώσεις που έφεραν νέους επισκέπτες πιο κοντά στα μουσεία. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρατηρώ ότι τα μουσεία που υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, όπως και άλλα μη κρατικά μουσεία της Κύπρου, συμμετέχουν στους φετινούς εορτασμούς με ιδιαίτερα ευρηματικές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσική, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά αφιερώματα και χρήση πολυμέσων.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει ορίσει φέτος την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων και το θέμα της φετινής Ημέρας είναι: «Μουσεία και Κοινωνική Αρμονία». Με το θέμα αυτό τονίζεται ο σημαντικός ρόλος των μουσείων στη διαφύλαξη της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η κοινωνική αρμονία, ουσιαστικά, βασίζεται στο διάλογο, στην ανεκτικότητα, στη συμβίωση και στην εξέλιξη, τα οποία με τη σειρά τους στηρίζονται στον πλουραλισμό, τη διαφορετικότητα, τον υγιή ανταγωνισμό και τη δημιουργικότητα. Ουσιαστικά, η κοινωνική αρμονία μπορεί να ερμηνευθεί ως η συνύπαρξη της ομοιομορφίας με τη διαφορετικότητα, αλλά και ως η αναζήτηση και η προώθηση όλων εκείνων των στοιχείων που ενώνουν τους λαούς και, ταυτόχρονα, η επιδίωξη της διατήρησης και προστασίας των ιδιαιτεροτήτων κάθε ανθρώπου και κάθε λαού. Μεταφέρεται, δηλαδή, το μήνυμα ότι τα μουσεία μπορούν και οφείλουν να λειτουργούν ως σημαντικοί οργανισμοί προώθησης του διαπολιτισμικού διαλόγου και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των λαών.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού τα μουσεία οφείλουν να προωθούν τη διοργάνωση δραστηριοτήτων που να περιλαμβάνουν πολυπολιτισμικές ομάδες (ειδικά ομάδες παιδιών και νέων), αλλά και ομάδες με ειδικές ανάγκες και ικανότητες. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων στις 18 Μαΐου με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φανερωμένης, στο οποίο φοιτούν παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων και το οποίο εντάσσεται σε Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, αλλά και η ειδική ξενάγηση σε άτομα με αναπηρία όρασης είναι μόνο λίγα παραδείγματα των δραστηριοτήτων που προγραμματίζονται σε σχέση με το φετινό θέμα της Ημέρας Μουσείων.

Η προώθηση των μουσείων ως φορέων που συμβάλλουν στην εξέλιξη της κοινωνίας και ως δημιουργικοί χώροι, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενούν το διαπολιτισμικό διάλογο και τη διαφορετικότητα είναι, πιστεύω, ένας σημαντικός μακροπρόθεσμος στόχος, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, ενός νησιού που, εδώ και χιλιετίες, λειτουργεί ως το σταυροδρόμι, ως χώρος δηλαδή συνάντησης της Δύσης με την Ανατολή.

No comments: