Monday, March 28, 2011

Χαιρετισμός της Υπουργού Συγκοινωνιών και ΄Εργων στην εκδήλωση του Δήμου Γεροσκήπου για το πρόγραμμα Το ποδήλατο ως μέσο

Χαιρετισμός της Υπουργού Συγκοινωνιών και ΄Εργων δρος Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή, στην εκδήλωση του Δήμου Γεροσκήπου για το πρόγραμμα «Το ποδήλατο ως μέσο»
30/04/2010




Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δήμου Γεροσκήπου και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο για την ευγενική πρόσκλησή του να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση.

Για έβδομη συνεχή χρονιά το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων στηρίζει το εξαιρετικό και αξιέπαινο πρόγραμμα του Δήμου Γεροσκήπου «Το ποδήλατο ως μέσο». Ένα πρόγραμμα που κατέστη πλέον θεσμός για την κοινωνία της Γεροσκήπου.

Ως η νέα Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, απευθύνω και εγώ με τη σειρά μου τα συγχαρητήριά μου στους εμπνευστές της ιδέας, τον Δήμαρχο κ. Τάσο Κούζουπο και το πρώην μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Παυλίδη. Από την αρχή του θεσμού, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων στήριξε την προσπάθεια τόσο οικονομικά όσο και με την παρουσία του εκάστοτε Υπουργού Συγκοινωνιών και ΄Εργων στις εκδηλώσεις παράδοσης ποδηλάτων σε μαθητές, επειδή κρίνει ότι προγράμματα όπως αυτό έχουν μεγάλη αξία για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στον τόπο μας ως μεταφορικό μέσο, αλλά και ως μέσο για την ανάπτυξη κουλτούρας για χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, φιλικών προς το περιβάλλον. Τέτοια προγράμματα που διοργανώνονται στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα όταν απευθύνονται σε μικρές ηλικίες όπως τα παιδιά της Α' Γυμνασίου, συμβάλλουν τα μέγιστα στην καλλιέργεια και την εμπέδωση της αναγκαίας παιδείας για την επίτευξη του στόχου της απεξάρτησης από τη χρήση του αυτοκίνητου ως μοναδικού μέσου μετακίνησης. Η οδική ασφάλεια αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο και γνωρίζοντας ότι η οδική συνείδηση και η παιδεία οδικής συμπεριφοράς κτίζονται από τις πολύ νεαρές ηλικίες, το Υπουργείο πέρυσι είχε παραχωρήσει κράνη ασφαλείας σε όλους τους μαθητές που πήραν ποδήλατα τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθούσαν να φοιτούν στο Γυμνάσιο Γεροσκήπου. Θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα στους μικρούς μας φίλους ότι η χρήση ποδηλάτου χωρίς κράνος είναι ανασφαλής και επικίνδυνη. Συνεπώς, κράνος και ποδήλατο πάνε μαζί παντού και πάντοτε.
Η ποδηλασία γυμνάζει και προσφέρει υγεία, αναψυχή και χαλάρωση για τον ποδηλάτη και, ταυτόχρονα, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση της ρύπανσης αφού κινείται χωρίς εκπομπή καυσαερίων. Η χρήση ποδήλατου μπορεί να συμβάλει ακόμη και σε αυξημένα επίπεδα οδικής ασφάλειας, όταν γίνεται σε ποδηλατοδρόμους, ποδηλατολωρίδες ή πάρκα και ο ποδηλάτης φέρει πάντοτε το κράνος του. Το κλίμα της Κύπρου μάς παρέχει ιδανικές συνθήκες για ποδηλασία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αξιολογώντας τα αυτά, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, με τη στήριξη του κράτους, δημιούργησε ποδηλατικές διαδρομές σε επαρχιακούς δρόμους που διασχίζουν τα όμορφα τοπία της χώρας μας, προωθώντας με τον τρόπο αυτό τον ποδηλατικό τουρισμό. Να σημειώσουμε ότι ο ποδηλατικός τουρισμός, εκτός από την οικονομική του σημασία, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη ποδηλατικής κουλτούρας και στους Κύπριους πολίτες.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου με πολλά άλλα πρακτικά μέτρα, όπως είναι η κατασκευή ποδηλατοδρόμων και ποδηλατολωρίδων στις πόλεις, σε μεγάλες κοινότητες και τουριστικές περιοχές, η δημιουργία νέας νομοθεσίας που να ρυθμίζει την κυκλοφορία ποδηλάτων και η στήριξη πρωτοβουλιών καλλιέργειας ποδηλατικής συνείδησης, όπως, μεταξύ άλλων, και το πρόγραμμα «Το ποδήλατο ως μέσο», του Δήμου Γεροσκήπου.

Είμαι σίγουρη ότι όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου Γεροσκήπου που θα πάρουν σήμερα δώρο ένα ποδήλατο, οι μαθητές που πήραν ποδήλατα και το πολύτιμο για την ασφάλεια τους κράνος τις προηγούμενες χρονιές, θα καταστούν μάχιμοι πρεσβευτές της μεγάλης αξίας της ποδηλασίας. Γιατί εσείς, η νέα γενιά, είστε πάντοτε πιο μπροστά από τη δική μας γενιά και είναι εσείς που θα συμβάλετε ουσιαστικά στην εδραίωση μιας καλύτερης κοινωνίας.

Συγχαίρω και πάλι τον Δήμο Γεροσκήπου για τη θεσμοθέτηση και καθιέρωση του εξαιρετικού προγράμματος «Το ποδήλατο ως μέσο» και για την προσήλωση του για έκτη συνεχή χρονιά, στην προσπάθεια δημιουργίας ποδηλατικής συνείδησης ανάμεσα στη νέα γενιά, για ένα ανθρώπινο και περιβαλλοντικά φιλικότερο κόσμο. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και εγώ προσωπικά είμαστε πάντα δίπλα σας, συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στο αξιέπαινο έργο σας.

No comments: