Sunday, March 27, 2011

Ομιλία της Υπουργού Συγκοινωνιών και ΄Εργων κας Ερατούς Κοζάκου - Μαρκουλλή κατά τη δεντροφύτευση στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Αλάμπρας

Ομιλία της Υπουργού Συγκοινωνιών και ΄Εργων κας Ερατούς Κοζάκου - Μαρκουλλή κατά τη δεντροφύτευση στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Αλάμπρας
05/03/2010




Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην εκδήλωση δεντροφύτευσης 300 δέντρων, που διοργανώνει το Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων, με την οποία θέλουμε και έμπρακτα να εκφράσουμε και να καταδείξουμε την ευαισθησία, την αγάπη και τη φροντίδα μας για το φυσικό περιβάλλον.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων, μέσω του Τμήματος Δημοσίων ΄Εργων, αποτελεί το κύριο αναπτυξιακό Τμήμα της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής του κράτους και ιδιαίτερα της κατασκευής μεγάλων έργων, όπως αυτοκινητόδρομοι, είναι πολλές φορές, δυστυχώς, αναπόφευκτη η επέμβαση στο περιβάλλον, κυρίως με την ανάγκη αποκοπής δένδρων.

Θα ήθελα, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι, σε κάθε τέτοια περίπτωση, η υλοποίηση των έργων προωθείται με απόλυτο σεβασμό στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, που διασφαλίζεται με την προώθηση ολοκληρωμένων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από κάθε τέτοιο έργο, με στόχο τη μείωση, στο ελάχιστο, αυτών των επιπτώσεων.

Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια όπως σε όλα τα μεγάλα έργα περιλαμβάνεται σχεδιασμός για δεντροφύτευση και αποκατάσταση τυχόν επέμβασης στο περιβάλλον ο οποίος γίνεται, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, με προϋπολογισμούς του Τμήματος Δημοσίων ΄Εργων.

Κατέστη αναπόφευκτη, πρόσφατα, η αποκοπή μεγάλου αριθμού δένδρων που αφορούσαν τα έργα ανακατασκευής της Λεωφόρου Αρχαγγέλου και τη διαπλάτυνση του αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας-Αλάμπρας. Στα πλαίσια των εν λόγω έργων, το Τμήμα Δημοσίων ΄Εργων, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, έχει περιλάβει τη φύτευση πολύ μεγαλύτερου αριθμού δένδρων από αυτά που αποκόπηκαν, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί δικαιολογία για το αβασάνιστο κόψιμο έστω και ενός δένδρου που μπορούμε να διασώσουμε. Συγκεκριμένα, τα δένδρα που θα επηρεαστούν από τη διαπλάτυνση του αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας-Αλάμπρας είναι 5.800, από τα οποία τα 2.000 είναι εισβλητικά φυτά και θα έπρεπε, ούτως ή άλλως, να αφαιρεθούν. Από τα υπόλοιπα, τα 700 θα προστατευθούν ή θα μεταφυτευθούν. Μετά την περάτωση του έργου, προγραμματίζεται να φυτευθούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου 22.000 φυτά.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, και λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας μου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, θα δοθούν οδηγίες για ακόμα πιο στοχευμένους σχεδιασμούς για αποφυγή πρόκλησης ζημιών στο φυσικό μας πλούτο. Η αειφόρος ανάπτυξη και η οικολογική ισορροπία αποτελούν μερικούς από τους κύριους στόχους της διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τιμήσουμε.

No comments: