Sunday, March 27, 2011

Χαιρετισμός της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κας Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στο συνέδριο για το πρόγραμμα «MODULE CLOSE TO»

Χαιρετισμός της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κας Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στο συνέδριο για το πρόγραμμα «MODULE CLOSE TO»
04/03/2010




Οι νέοι της Κύπρου, που αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας, είναι δυστυχώς η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια. Αυτή η τραγική πραγματικότητα αποτυπώνεται δυστυχώς στις στατιστικές, αφού πέραν του 1/3 των νεκρών οδηγών σε οδικά δυστυχήματα είναι νέοι κάτω από 25 ετών, ενώ οι οδηγοί αυτής της ηλικιακής ομάδας αποτελούν λιγότερο από το 1/5 του συνόλου των οδηγών. Είναι πραγματικά ό,τι πιο τραγικό να χάνονται νέοι άνθρωποι στην άσφαλτο πριν προλάβουν ακόμη να γνωρίσουν τη ζωή, ενώ αφήνουν πίσω τους οδύνη και πόνο που σημαδεύουν για πάντα τη ζωή συνανθρώπων μας.

Τα αίτια του φαινομένου αυτού είναι καλά γνωστά. Βιολογική ανωριμότητα, έλλειψη εμπειρίας, λανθασμένη εκτίμηση ικανοτήτων και αυξημένη έκθεση σε επικίνδυνες συνθήκες. Το τραγικό αυτό φαινόμενο δεν είναι, σίγουρα, κυπριακό. Είναι και ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε τη συγχρηματοδότηση του πιλοτικού προγράμματος συναισθηματικής εκπαίδευσης των νέων «MODULE CLOSE TO». Το πρόγραμμα είχε στόχο τους νέους 18-25 ετών που παρακολουθούν μαθήματα οδήγησης ή έχουν πρόσφατα εξασφαλίσει άδεια οδηγού. Συμμετείχαν σε αυτό 13 εταίροι από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Πέραν της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόγραμμα «MODULE CLOSE TO» υποστηρίχθηκε ενεργά από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Σχολών Οδηγών EFA και τη Διεθνή Επιτροπή Αρχών Εξέτασης Οδηγών CIECA.

Στην Κύπρο το πρόγραμμα έτυχε της πλήρους στήριξης του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, που το επιχορήγησε και παρείχε οργανωτική και συντονιστική υποστήριξη. Υποστηρίχθηκε επίσης ενεργά από την Αστυνομία, την Εθνική Φρουρά και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων. Το πρόγραμμα στηρίχθηκε επίσης οικονομικά από τη Λαϊκή Ασφαλιστική και τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΚΟ.

Το πρόγραμμα «MODULE CLOSE TO» εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Εθνική Φρουρά και διοργανώθηκαν συναντήσεις σε στρατόπεδα σε ολόκληρη την Κύπρο. Στις συναντήσεις αυτές οι νεαροί εθνοφρουροί είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τα συναισθήματα που νιώθει κάποιος συνομήλικος τους που προκάλεσε ή που τραυματίστηκε σε δυστύχημα ή έχασε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο. Η εφαρμογή του προγράμματος στην Κύπρο κρίθηκε ως ιδιαίτερα πετυχημένη. Για τη διασφάλιση της διαχρονικότητας του, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων προωθεί την τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να επιβάλλει, ως εναλλακτική ποινή, μειωμένης χρονικής περιόδου στέρηση του δικαιώματος κατοχής ή απόκτησης άδειας οδήγησης σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για πρόκληση δυστυχήματος λόγω αμελούς οδήγησης, με την προϋπόθεση της εθελοντικής συμμετοχής των παραβατών στο πρόγραμμα.

Οι νέοι της Κύπρου, όπως και οι νέοι όλου του κόσμου, κινδυνεύουν στους δρόμους και η κοινωνία έχει υποχρέωση να τους προστατεύσει. Η φετινή χρονιά έχει κηρυχθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Έτος Οδικής Ασφάλειας με Επίκεντρο τους Νέους ενώ δρομολογείται η εφαρμογή μεγάλου αριθμού μέτρων για τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων με νέους. Το πρόγραμμα «MODULE CLOSE TO» είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που συμβάλλει ουσιαστικά στην πολυμέτωπη προσπάθεια για την προστασία των νέων και η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να το στηρίζει με κάθε τρόπο.

No comments: