Sunday, March 27, 2011

Χαιρετισμός της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κατά την υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Αθηνών

Χαιρετισμός της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων δρος Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή κατά την υπογραφή, χθες, της Συμφωνίας Ερευνητικής Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Λευκωσία
24/03/2010




Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή τελετή γιατί με το Ινστιτούτο Κύπρου με συνδέουν ισχυροί δεσμοί από τα πρώτα βήματα του Ινστιτούτου, για την πραγμάτωση του μεγαλεπήβολου οράματος δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου τελειότητας παγκόσμιας εμβέλειας. Ως Πρέσβειρα τότε της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον αγκάλιασα αμέσως τις πρώτες προσπάθειες και τις έθεσα υπό την αιγίδα της Δημοκρατίας. Θα ήθελα να συγχαρώ το Ινστιτούτο Κύπρου γιατί μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τη σύστασή του, έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο, αναπτύσσοντας συνεργασίες τόσο με την κυπριακή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα όσο και με τη διεθνή, καθώς και για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή και την παγκόσμια κοινότητα.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ, επίσης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υπογραφή της σημερινής σημαντικής αυτής συμφωνίας με το Ινστιτούτο Κύπρου, που θα φέρει πιο κοντά τα δύο ιδρύματα σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας και κοινών δράσεων.

Η επιστημονική έρευνα σήμερα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας, όπως τον κοινωνικό, τον περιβαλλοντικό, τον πολιτιστικό, τον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα. Η Κυπριακή Κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία και έχει πλήρη γνώση του πρωταγωνιστικού αυτού ρόλου της επιστήμης. Συγκεκριμένα, μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κύπρου είναι να καταστεί ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο έρευνας και καινοτομίας, που να εκμεταλλεύεται τη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και να χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεργασία, σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της έρευνας, έχει επιφέρει πραγματικά οφέλη στην ερευνητική προσπάθεια της Κύπρου και αποτελεί, επίσης, βήμα προς τα εμπρός ενισχύοντας τη δυνατότητα πρόσβασης της ερευνητικής μας κοινότητας σε ερευνητικές υποδομές παγκόσμιας εμβέλειας.

Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα στοχεύει στην προώθηση συνεργασίας σε σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες ανάμεσα στα δύο ιδρύματα, καθώς και σε κοινές δράσεις.

Θεωρούμε εξίσου σημαντικό ότι, μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες που θα υπάρξουν, θα επωφεληθεί η πατρίδα μας γενικότερα με τη βελτίωση και αναβάθμιση τόσο των ερευνητικών δραστηριοτήτων όσο και των ακαδημαϊκών επιπέδων.

Πρέπει, επίσης, να πούμε πως σήμερα, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι προκλήσεις για ουσιαστική δραστηριοποίηση στον χώρο της έρευνας και της ανώτατης εκπαίδευσης είναι έντονες. Αυτές οι προκλήσεις αναδεικνύουν και επιβάλλουν την ανάπτυξη ουσιαστικών ερευνητικών συνεργασιών και προγραμμάτων ανταλλαγής ακαδημαϊκών επιστημόνων, ερευνητών και φοιτητών.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες είμαστε σε καλό δρόμο. Η συμφωνία την οποία υπογράφουμε σήμερα είναι ένα ακόμη θετικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων μας για να καταστεί η Κύπρος μας ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο έρευνας και καινοτομίας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Κυπριακό Ινστιτούτο και στη συνεργασία που επισφραγίζεται σήμερα με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

No comments: