Sunday, March 27, 2011

Δηλώσεις της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων δρος Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

Δηλώσεις της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων δρος Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας
29/03/2010




Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία η κα Μαρκουλλή είπε τα εξής: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας. Η προηγούμενη συνεδρία είχε πραγματοποιηθεί πέρσι τον Ιούνιο. Η πρώτη απόφαση η οποία λήφθηκε σήμερα είναι ότι θα πρέπει οι συνεδρίες αυτές να πραγματοποιούνται κάθε τρεις μήνες ώστε και να λαμβάνονται αποφάσεις αλλά και να παρακολουθείται η υλοποίηση των αποφάσεων. Άρα η επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η ετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2011-2015. Όπως γνωρίζετε, το παρόν Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας λήγει στο τέλος του χρόνου. Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ετοιμασία του νέου Στρατηγικού Σχεδίου με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και θα είμαστε έτοιμοι στο τέλος του χρόνου να έχουμε το νέο Σχέδιο.

Συζητήθηκαν επίσης διάφορα θέματα τα οποία ήταν απόρροια της προηγούμενης συνεδρίας. Ενδεικτικά αναφέρω την κατασκευή Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Παραλίμνι, για το οποίο αναμένονται κάποιες πληροφορίες από την Πολεοδομία και το Κτηματολόγιο. Έχει ληφθεί απόφαση για την προώθηση δημιουργίας αυτού του κυκλοφοριακού πάρκου στο Παραλίμνι και ελπίζουμε ότι μέχρι την επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου θα έχουμε όλες τις απαντήσεις που χρειάζονται.

Όσον αφορά το θέμα των οδικών δυστυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αλλοδαποί λήφθηκε απόφαση για την ανάρτηση συνολικά 50 πινακίδων φωτισμένων με φωτοβολταϊκά για την προειδοποίηση αλλοδαπών οδηγών ότι στην Κύπρο οδηγούμε στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 πινακίδες. Λήφθηκαν επίσης αποφάσεις για την προώθηση διαφωτιστικών φυλλαδίων για τους ξένους επισκέπτες και γενικά τους αλλοδαπούς.

Για τα θέματα της οδικής ασφάλειας υπάρχει συνεργασία με την Ισπανία. Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη επισκεφθεί την Κύπρο ομάδα Ισπανών αξιωματούχων και τον Απρίλιο θα επισκεφθεί την Ισπανία ομάδα Κυπρίων αξιωματούχων από διάφορα Υπουργεία οι οποίοι θα διαβουλευθούν για την προώθηση συνεργασίας σ΄αυτόν τον τομέα. Η Ισπανία βρισκόταν σε πολύ δυσμενή κατάσταση σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια και μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκεται μεταξύ των ηγετών της ΕΕ σε θέματα οδικής ασφάλειας και μείωσης των θανατηφόρων δυστυχημάτων.

Λήφθηκε επίσης απόφαση για τη διάθεση, στις αρχές του επόμενου χρόνου, επτά χιλιάδων καθισμάτων ασφάλειας στους μαθητές της δημόσιας προδημοτικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για συνέχεια αυτού που έχει γίνει και φέτος και θα επαναληφθεί και του χρόνου.

Η απόφαση για φέτος είναι ότι θα δοθούν 1300 καθίσματα και σε μαθητές της ιδιωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης. Το μήνυμα μας απευθύνεται σε όλους χωρίς καμιά διάκριση: στους γονείς και στους μαθητές και των ιδιωτικών και των δημόσιων εκπαιδευτηρίων.

Στις 7 Απριλίου θα υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων και του Πανεπιστημίου Κύπρου για την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων με νέους. Είναι μια πολύ σημαντική μελέτη η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται μέσα στους προσεχείς εννέα μήνες. Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη ολοκληρωθεί η υιοθέτηση της νομοθετικής ρύθμισης για την παραχώρηση μαθητικής άδειας οδήγησης σε άτομα ηλικίας 17 ½ ετών. Ήταν μια από τις εισηγήσεις της προηγούμενης συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας η οποία έχει ήδη προωθηθεί και ολοκληρωθεί από την ολομέλεια της Βουλής.

Έχει επίσης ληφθεί μια πολύ σημαντική απόφαση για τη προώθηση νομοθεσίας η οποία υλοποιεί μια Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μείωση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλ στον οργανισμό κατά την οδήγηση για τους αρχάριους οδηγούς, τους επαγγελματίες, τους μοτοσικλετιστές και τους οδηγούς οχημάτων με επικίνδυνα φορτία. Η Σύσταση έχει υιοθετηθεί από ένα μεγάλο αριθμό χωρών της ΕΕ ενώ η υλοποίηση της στην Κύπρο θα προωθηθεί με νομοθεσία αμέσως μετά το Πάσχα. Πιστεύουμε ότι θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Η μείωση θα είναι εννέα μικρογραμμάρια στην εκπνοή και 20 χιλιοστογραμμάρια στο αίμα, από 22 μικρογραμμάρια στην εκπνοή και 50 χιλιοστογραμμάρια στο αίμα. Αυτά είναι τα ποσοστά που προτείνει η Σύσταση.

Εγκρίθηκε επίσης το Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων για το Ετος Οδικής Ασφάλειας με επίκεντρο τους νέους για το 2010, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες που έχουν υιοθετηθεί όπως η δημιουργία νεανικής ιστοσελίδας οδικής ασφάλειας από τον Οργανισμό Νεολαίας, η διοργάνωση ενός μεγάλου παγκύπριου σύνθετου διαγωνισμού οδικής ασφάλειας που θα προωθηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και μια παγκύπρια νεανική εκστρατεία οδικής ασφάλειας για το Πάσχα και για τα Χριστούγεννα που θα προωθηθεί από τη Ομάδα Εργασίας για τη Διαφώτιση Οδικής Ασφάλειας. Επίσης θα γίνει εισήγηση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για μια ειδική συνεδρία του Σώματος για την Οδική Ασφάλεια με τη συμμετοχή μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης.

Τον προσεχή Οκτώβριο θα επαναληφθούν οι εκδηλώσεις οδικής ασφάλειας σε νυκτερινά κέντρα οι οποίες είχαν λάβει χώραν και πέρσι με αρκετά μεγάλη επιτυχία για ευαισθητοποίηση ιδιαίτερα των νέων.

Θα γίνει μια παγκύπρια έρευνα για τη οδική ασφάλεια από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως ανέφερα προηγουμένως, αλλά θα εμπλακούν και άλλα πανεπιστήμια όσον αφορά τα θέματα της διαφώτισης.

Αυτές είναι οι κυριότερες δραστηριότητες οι οποίες έχουν υιοθετηθεί για το 2010. Επίσης θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι, εκτός από την Ισπανία, έχει προωθηθεί η συνεργασία σε θέματα οδικής ασφάλειας και με το Ηνωμένο Βασίλειο και με τη Σουηδία. Και οι τρεις αυτές χώρες βρίσκονται στην πρωτοπορία της ΕΕ όσον αφορά θέματα οδικής ασφάλειας και έτσι η συνεργασία με τις χώρες αυτές θα βοηθήσει ώστε να αποκτηθεί η κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη και να μπορούμε να βοηθηθούμε στον τομέα αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση για την προωθούμενη νομοθεσία για τη μείωση του επιτρεπτού ποσοστού αλκοόλ για συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών, η κα Υπουργός διευκρίνισε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει η ετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

No comments: